Op Zaterdag 13 juni zijn wij vanuit het Koksgilde Noord Holland-noord met een gezellige groep mensen op een culinaire tocht op Texel geweest. Het vervoersmiddel van deze tocht was een echte klassieke Solex. Onze gastheer van deze dag was Willem Roeper.
Om 9 uur ’s morgens verzamelden wij ons (in Den Helder) bij de boot naar Texel. Eenmaal aangekomen op Texel stonden de Solexen al voor ons klaar.
Met een hele club op de snorfiets naar zorgboederij De Novalishoeve.
Hier kregen wij een rondleiding van Fabritio, één van de begeleiders die hier werkzaam is. Fabritio kon heel veel vertellen over de hoeve.
Aansluitend genoten we daar van een heerlijke bak koffie met zelfgemaakte kwarktaart.
Vervolgens gingen wij richting Oudeschild, waar wij mochten genieten van een heerlijke lunch met kibbeling bij Vispaleis Van der Star.
Hierna gingen wij verder richting de Parel Enterprise het bedrijf van Willem Roeper. Hij liet ons zijn bedrijf zien en vertelde hier ook met veel enthousiasme over. Zijn buurman, vakslager Peter Haker mocht hier zijn ‘kunsten’ vertonen en liet ons het uitbenen van een lam zien. Het lam was meteen bedoeld voor op de barbecue. ‘s avonds. Ook proefden wij een lekker stukje lamsham en een stukje huisgedroogde worst.
Als afsluiter kregen we een heerlijk bolletje schapenmelkijs van Willem Roeper.
Na dit avontuur sprongen we allemaal weer op de Solex richting de enige bierbrouwerij op Texel.
Hier werden we onthaald door een enthousiaste brouwmeester, die met zeer veel liefde voor zijn vak een prachtig verhaal vertelde over het brouwen van Texels bier.
Na de rondleiding in de brouwerij hebben we met zijn allen verschillende soorten Texels bier geproefd.
Tot slot nog een kleine rit naar de Zelfpluktuin, waar we ook een rondleiding kregen en allerlei Texelse lekkernijen konden kopen. Hier komen we zeker terug in de zomer! Het is er een paradijs met het heerlijkste fruit die je ooit geproeft hebt.
Hier vond ook de door Peter Haker georganiseerde barbecue plaats, Willem Roeper was hier heerlijk rode poon aan het roken.
We hebben geweldig gegeten met zijn allen en helaas was het toen alweer tijd om terug te gaan naar de boot.
Hier aangekomen namen we afscheid van Willem. Het was een inspirerende dag vol met heel veel leuke activiteiten!
Namens een van de gelukkigen die bij dit alles aanwezig kon zijn,

Theo Muller